Lecţia de istorie. Pe Scurt


 

Dacă, însă, ne amintim că prima întregire a celor trei provincii istorice româneşti – Muntenia, Ardealul şi Moldova  a faurit-o cu spada Voievodul Mihai Viteazul la 1600 şi a fost sărbătorită cu mult alai la Alba-Iulia, rezultă că la 24 ianuarie 1859 se realiza, de fapt, a doua Unire a românilor, de data aceasta, însă, fără Transilvania şi Basarabia, care aveau să sufere în continuare jugului austro-ungar.

 Să ne reamintim mai exact ce s-a întâmplat pe 24 ianurie 1859.

Prin dubla alegere domnitorul Alexandru Ioan Cuza avea să unească, din nou, Tara Romaneasca şi Moldova,  ( pe 5 ianuarie 1859 a fost ales domnitorul Moldovei iar pe 24 ianuarie 1859 era din nou ales domnitor al Ţării Româneşti) .

Lucruri fără de care acum nu am fi fost împreună.

Ulterior Cuza a reuşit să consolideze nou stat organizând un parlament  unic, un guvern unic , şi peste trei ani fixează capitala la Bucureşti.

Astăzi la Iaşi sunt programate ceremonii la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza precum şi la mormântul acestuia de la Biserica Trei Ierarhi,   în timp ce în capitala se va desfăsura o ceremonie de depunere de flori şi coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei.

Advertisements

2 thoughts on “Lecţia de istorie. Pe Scurt

  1. madaexe

    ce a fost atunci si ce e acum:)) majoritatea au cam uitat ce semnificatie are ziua de 24 ianuarie dar conteaza asta prea mult?? doar traim in romania doar:))

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s