Știați că…


Începând de astăzi și in fiecare vineri vă veți bucura sau nu !? de o noua rubrică semnată “prin zonă”

Rubrica este una de informare,formare, având domenii referitoare la istorie și știință. Cum au fost create avioanele, vaporele, jocurile de noroc, fotbalul, Grecia antică, exploratori, neguțători  s.a.m.d.

Că tot suntem în febra campionatului mondial de fotbal din Africa de Sud, eu propun să aflam câteva lucruri despre acest sport. Sportul rege.

Jocul de fotbal

Fotbalul European sau fotbalul de asociație, cum a fost numit initial, este mai cunoscut decât cel american. Majoritatea culturilor antice, inclusiv cea chineză și romană, aveau un joc care presupunea lovirea cu piciorul a unui obiect asemănător unei mingii. Vikingii foloseau capetele dușmanilor, altii utilizau vezici ale animalelor sau gheme din cârpă. În anii 1800, în școli și universități se jucau diferite forme ale jocului. In 1848, la Cambridge a fost redactat un cod de reguli.

Asociația de Fotbal a fost fondată în Anglia în 1863. Fotbalul este un joc de echipa cu 11 jucători de fiecare parte, scopul jocului este de a marca prin introducerea mingii in poarta adversă.

Jucătorii iși pot folosi picioarele, capul, coapsele, pieptul, oricare parte a corpului cu excepția mâinilor și a brațelor – pentru a controla sau lovi mingea.

Terenul standard de fotbal are o lungime de 100-118 m și o lățime de 64-73 m. O linie aproximativ de 16,5 m de la fiecare poartă marchează careul din care se dă lovitură de pedeapsa.

Jocul de fotbal pe la incepul secolului XX, era practicat doar in Europa și America de Sud, astăzi acesta se joacă în cca 200 de țări.

ȘTIAȚI CĂ…

 

Arheologii au găsit numeroase indicii pentru a demonstra că civilizații antice jucau o versiune a fotbalului cu balonul rotund. Printre obiectele găsite într-un mormânt al unui faroan egiptean se găsește o minge, care este astăzi expusă la British Museum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s