Știați că…


Insecte, lilieci si pterodactili

 Insectele sunt cele mai mici animale zburătoare. Mușchii lor minusculi, într-un corp minuscul, sunt mai eficienti decât mușchii voluminoși într-un corp voluminos. Insectele zburătoare au nevoie de mai puțină energie decât animalele mai grele, cum sunt lilieci  și păsările și au mai multă dexteritate în aer.

O muscă poate plonja pentru a face o aterizare pe tavan cu capul în jos. Insectele, păsările și lilieci sunt astăzi singurele animale capabile să zboare cu adevărat. Liliecii zboară folosind o membrană  pieloasa, întărită cu muschi și țesuturi, care se intind între braț și picioare ( și uneori coadă). Majoritatea liliecilor sunt de mărimea unui soarece, iar noaptea prind molii în zbor; există însă câteva specii care cântăresc până la 1,5 kg și se hrănesc cu fructe. Cu mult timp în urmă, pe vremea dinozaurilor, mai exista un grup de animale zburătoare, denumite pterodactili. Printre acestea, cele mai mari erau Quetzalcoatlus.  

Știați că…

 Unele insecte. Cum sunt mustele și tânțarii își folosesc muschii de zbor pentru a mișca părtile laterale ale corpului. Acest lucuru face ca aripile să vibreze, producând binecunoscutul bâzâit sau zumzăit al insectelor.

 Specia Viteza pe ora Bătăi de aripi
Libelula 24 km 35
Fluturele 22,3 km 10
Musca 14,4 km 170
Albina 6,4 km 130
Țânțarul 1,6 km 600

 

Advertisements

One thought on “Știați că…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s