România reală


Societatea burgheză este o lume a corupției, a parazitismului, a falsei democrații, a șantajului, abuzului, traficului de influență, a falselor alegeri, a legilor de clasă, a escrocheriilor și trădărilor.  – I.L. Caragiale

Caragiale a realizat prin operele și momentele sale o adevărată Biblie a societății românești. Cei care au avut privilegiul să admire comediile și prozele lui, au simțit realitatea surprinsă de marele maestru. 

Cum adevărul supără nu-i de mirare că cei corupți, adulteri, demagogi, palavragii, analfabeții și semi-analfabeții s-au recunoscut în miraculoasa oglindă și nu s-au plăcut. Dar în loc să  încerce  cât de cât să se schimbe … românii și toți oamenii în general preferă să spargă oglinda.

Ce e trist… din păcate, e că după aproape un secol de la moartea sa este mai actual ca oricând. Lectura lui ar trebui să devină obligatorie, pentru cine pretinde o demnitate publică.

„ Vrei un bilet subvenționat? „

–         Sunt puține ! ‚

Pensionarii stau la rând de cu noapte-n cap, cu o energie pe care nu ai bănui-o la niște oameni în vârstă și bolnavi. Sunt în stare să dea peste cap  tinerii zdraveni care asigura paza ca să intre primii.

„ Vrei un loc la grădinița pentru feciorul tău „

–  Află că sunt puține! ,

Ce ai de făcut?  Tratezi cu cineva din grădiniță, de preferat directoarea,  ori dacă nu … cauți pe cineva care are intrare la directoare.

La fel se întâmplă și cu locul la gimnaziu, la un liceul de elita… la fel și la liceu!

Un ultim exemplu. Nu poți fi internat în spital din lipsă de locuri. Dar cunoști pe cineva care  se știe cu personalul din spital și mută câte doi bolnavi în același pat ca tu să stai singur într-o rezervă de doua locuri.

Recunoașteți sevcențele ? Sunt puține!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s