A murit înainte de a se naște


Răsfoind “arhivele securității” am dat peste proiectul ce am încercat să-l realizez pentru un post de radio. Proiectul venea cu mult înaintea celebrului documentar      “Dacii – Adevăruri Tulburătoare“, documentar ce a reușit să stârnească mii de controverse și zeci de    mii de vizualizări.

Proiectul se adresa inițial  profesorilor de la Facultatea de Istorie – Universitatea București, dar domniile lor au refuzat. Am primit însă un neașteptat sprijin de la Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan“.

Așa că le mulțumesc din nou pe acestă cale domnilor Vlad Zirra și Daniel Spânu . (doi oameni ce iubesc ce fac și știu despre ce vorbesc)

Din păcate domnii aflați atunci la conducerea radiourilor unde am trimis proiectul documentarului și lista persoanele implicate nu le-a surâs ideea mea,  drept urmare proiectul a murit înainte de a începe.

Spune-ți voi, e corect ?

Intro

Domnilor Profesori,

M-am decis să pornesc aceast documentar numit „Cine suntem?”, cu credința că este necesar.

Din bogatul mozaic al studiilor apărute, specialistul reconstituie cu destulă ușurință tabloul dezvoltării social-economice, politice și culturale a daco-geților în măsura în care diversele lui aspecte au devenit cunoscute. Pentru un necunoscător, lucrul acesta e mult mai greu, chiar dacă setea lui de cunoaștere e tot atât de mare.

Necunoscătorului îi trebuie o lucrare de sinteză, accesibilă, împovărată cât mai puțin de termeni tehnici și de descrieri amănunțite ale lucrărilor arheologice și ale materialului.

Despre istoria dacilor s-a scris și vorbit foarte mult, la fel cum se va scrie și vorbi de acum încolo.

Un astfel de proiect, care să se adreseze în primul rând cercurilor largi de ascultători, astăzi, lipsește.

Sentimentul viu al acestei lagune m-a îndemnat să scriu aceste rânduri către dumnevoastră, cu dorința ca mă veți susține în acest proiect destul de amplu ca încărcătură și întindere.

Mi-aș dori să dăm acestui documentar un dublu caracter. Pe de o parte, aș vrea ca lucrarea să fie o lucrarea de popularizare, accesibilă cât mai multor ascultători, pe de altă parte, să imprimăm un caracter științific, dar nu prin utilizarea unui complicat aparat bibliografic sau printr-un ton de precizie „seacă” s-o numim, ci prin rigurozitatea interpretărilor, prin solidificarea dovezilor și argumentelor aduse. Dacă am reușit sau nu, pot să aprecieze numai ascultătorii înșiși.

Conținutul la care m-am gândit și pe care vă rog să-l completați, în cazul în care simțiți că mai trebuie adăugat un lucru este anexat în paginile ce urmează, conținutul este structurat pe capitole, menit să-i ofere ascultătorului o radiografie cât mai clară și concisă.

Îmi veți spune probabil: „Există mii de cărți care vorbesc despre daci , de ce să te susținem în proiect?”. Pentru că rămân la convingerea proprie că un dialog bine structurat, o să-i ofere ascultătorului o imagine clară a strămoșilor. La ora actuală omenirea se confruntă cu un bombardaj informațional. Informația este unealta cunoașterii, este tot ceea ce se petrece în jurul nostru. Totul constituie o informație, așadar, cunoaștere.

Sunt reporter şi cred că această muncă este una foarte utilă consumatorului de informaţie, mă îngrijorează însă furia necontrolată de a scoate în faţă senzaţionalul, de cele mai multe ori penibil sau lipsit de bun simţ, în detrimentul realităţii, artei, etc.

În momentul de față, în acest proiect nu este implicat niciun radio care să ne ofere spațiul necesar acestei documentar. Dar, cu siguranță după înregistrarea și montarea primul episod, acest lucru nu o să mai fie o problemă.

Experiența profesională acumulată în Societatea Română de Radiodifuziune, mă face să cred că vom primi sprijin din partea unui radio cu o acoperire de peste 80%.

Toate lucrurile pe care eu le-am enumerat mai sus, pot fi realizabile numai cu acceptul dumneavostră de a mă sprijini.

Articole similare: Dacii sunt mișto!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s