De serviciu la ghidon


Pentru cei mai mulți dintre noi bicicleta este un mijloc de agrement, nu de transport. Batem șaua în weekenduri, de cele mai multe ori dăm o tură prin parc până mi se face foame, numai bine de o berică și-un grătărel cu baieții.

A renunța la mașina în favoarea bicicletei pentru mulți acest lucru este de-a dreptul sinucigaș, este o tendință suspectă în ochii celor care cred că civilizația înseamnă doar cai putere.

Iată că o mână și jumătate de oameni pasionați de biciclete, veniți din diferite colțuri ale țării au înființat în București primul serviciu de livrări pe bicicletă. Sunt gata să livreze pachetele dumnevoastră în cel mai scurt timp posibil. Admirația lor pentru curierii de peste mări și țări i-a unit în ceea ce astăzi se numește Tribul.

Fie soare, fie ploaie, ei sunt înarmați cu câte o bicicletă și un set de pene pe cap gata șă-și ducă la bun sfârșit misiunea.

Ideea de curierat rapid pe bicicletă nu-i ceva nou. În alte țări conceptual este foarte bine dezvoltat, la noi în țară însă firmele de curierat încă se axează pe scutere și mașini fără să realizeze că în momentul actual cel mai rapid și eficient mijloc de transport este bicicleta.

Băieții ăștia, șapte la număr au înțeles cum stă treaba și uite așa au dezvoltat o mică afacere .

Ei sunt aceia care vă ridică pachetul direct din faţa uşii şi îl predau destinatarului în mână într-un interval de 30 de minute de la momentul ridicării pachetului.

Ce pot livra? Răspunsul lor este simplu: “Orice încape într-un ghiozdan” : plicuri, cărți, cadouri mici, haine, etc.

Viteza media a unei mașini în traficul bucureștean este de 15 km/h  (a nu se uita că folosește benzină), pe când viteza medie a unui biciclist cu experiență ajunge și la 25 de km/h. Ai zice că 10 km/h nu e mult…dar în cazul asta se pare că face diferența.

De ce să alegi curieratul pe bicicleta; îți ofer trei motive:

  1. Sunt rapizi  (livrarea se face în maxim o oră de la ridicarea coletului)
  2. Sunt ieftini (  totodată și eco).
  3. Și cei mai mulți dintre ei sunt pasionați de ceea ce fac – și anume de pedalat.

Deocamdată baieții au un singur tarif, indiferent de distanţa parcursă prin Bucureşti: 18 RON – din care 40% merg la Asociaţia BENEVA  spre proiecte ce vor promova pedalatul urban.

Problema majoră a mersului pe bicicletă este lipsa pistelor pentru bicicleta.  Viața pistelor din București s-a dovedit a fi una scurta. Primarii, care probabil nu s-au mai suit pe bicicleta de la vârsta inocenței, au decis să le pună în cel mai prost loc cu putință : pe trotuar. Așa că biciciliști au fost nevoiți să înceapă slalomul printre mame cu copii, bătrâni, îndrăgostiți. Desigur că pietonii, la rândul lor, nu au vrut să cedeze nici măcar un centimetru din trotuarele și așa înguste. Însă, bicicliștii s-au lovit de o altă problemă: bordurile. Când, în fine,  bordurile au ajuns să fie la nivel cu carosabilul, brusc benzile dedicate bicicliștilor se umpluseră deja de mașini parcate, tomberoane, chioșcuri, s.a.m.d.

Ei, însă au vrut să arate că se poate, și că în ciuda tuturor problemelor ce se petrec în trafic, merită ”să te dai cu bicla”, și ca ei sunt mulți care cred asta.

“Lipsa bunului simţ în trafic este încă o problemă, dar pot spune că şoferii s-au obişnuit în mare parte să fie atenţi la biciclişti prin oraş, așă că au început să deschidă cu grijă portierele :))” . – Ariel (membru Tribul)

De ce să te sui pe bicicletă și să pedalezi?

Fiindcă ajungi mai repede decât cu mașina oriunde în oraș, câtă vreme străzile sunt congestionate. Fiindcă faci sport în drum spre birou și nu mai e nevoie să mergi la sală. Fiindcă nu poluezi. Fiindcă trăiești mai mult și nu faci infarct. Fiindcă poţi să ai orgasm. Fiindcă te simţi liber. Fiindcă e mișto să pleci de la stop înaintea Daciei. Fiindcă poţi să parchezi aproape oriunde. Fiindcă nu e distracţie mai mare pentru câini decât să te alerge prin Rahova. Fiindcă transpiraţia îţi detoxifiază corpul (tricou de schimb mereu în geantă). Fiindcă apuci să vezi străzi obscure. Fiindcă e tare să depășești un tramvai și să simţi asupra ta privirile călătorilor. Fiindcă este un mod de viață!.

prinzona, tribul

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s