Sănătoși să fim că restul vine de la sine


De multă vreme voiam să scriu un articol despre sistemul medical din mioritica Românie. Iată că a sosit timpul.

În ultima vreme din păcate a fost nevoit să ajung la spital, pe rând: cu bunica, cu taică-meu, un unchiu,  apoi și eu, la urgență.

Este clar că un sistem de sănătate mai prost ca în România nu cred că există (un exod al medicilor prost plătiți, al spitalelor care se închid din lipsă de fonduri (rar se mai redeschid unele), al medicamentelor insuficiente, al calității slabe.)

Cei care pot schimba ceva sunt politicienii, dar preferă de fiecare dată să se trateze în afară atunci când au nevoie, decât să încerce să schimbe ceva.

Întregul sistem medical este în pragului colapsului. Majoritatea spitalelor au fost aduse voit în stadiul în care actul medical nu mai este de calitate (excepțiile de la acestă regulă sunt puține, le putem număra pe degete), acum spitalul a ajuns doar o sursă bună de “clienți” pentru afacerile private derulate de către diverși oportuniști, în multe dintre cazuri, oportuniștii fiind chiar medicii…

E clar că odată cu prăbușirea sistemului medical, înfloresc pe zi ce trece  afacerile private din acest domeniu: clinici și laboratoare private (cu plată) , la serviciile cărora, dacă nu ai bani, ai tot dreptul să mori.

În urmă cu câteva luni, premierul Ponta declara la ceremonia de semnare a ordinului de începere a lucrărilor de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria, ca :“avem încă un grad foarte mare de îmbolnăvire, pentru că sunt condiţii de muncă, de alimentaţie, de viaţă mai grele decât în Uniunea Europeană şi evident fac tot ce pot pentru a-i convinge pe medicii tineri şi cei mai puţin tineri, pe asistente, să rămână, totuși, în România (…), unde stau pe un salariu de zece ori mai mic şi sunt certaţi tot timpul”.

Pai dacă domnule premier, suntem bolnavi, nu mâncăm sănătos, spitale nu mai avem,  încercările de a-i convinge pe tinerii medicii să rămână în țară au esuat, ne rămâne și nouă să plecăm ca și “voi” să ne tratam “afară”…că banii nu sunt o problemă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s