Necesită răbdare!


Te cunoşti atât de bine încât secretele corpului tău, pur şi simplu, nu mai există pentru tine?  Citeşte ce e scris mai jos şi comentează la final. O să afli, cu siguranţă, că trupul tău este un univers despre care nici măcar nu îţi imaginai că poate exista.

–          Persoanele care fumează un pachet de țigări pe zi beau, practic, o ceașcă de gudron pe an.

–            Oamenii sunt singurele animale capabile să traseze o linie dreaptă. –

–          ADN-ul unui om conține 80.000 de gene.

–           Așa cum amprentele digitale sunt unice, amprenta limbii fiecărei persoane este diferită față de celelalte.

–          Un adult are mai puține oase în organism decât un copil. Ne începem viața cu 350 de oase dar, pentru că anumite oase se unesc în timpul creșterii, la maturitate mai avem doar 206.

–          Chiar dacă nu este la fel de sensibil precum cel al unui câine, nasul uman poate percepe până la 50.000 de mirosuri diferite.

–           Acizii digestivi prezenți în stomacul uman sunt atât de puternici încât pot dizolva zincul ți coroda oțelul. Din fericire pentru noi, celulele din mucoasa gastrică a stomacului se înnoiesc la maxim 3-4 zile, nelăsând timp acizilor să le dizolve.

–           Un plămân uman conține peste 300.000 de milioane de vase capilare. Dacă aceasta ar fi puse cap la cap, s-ar întinde pe o distanta de 2400 de kilometri.

–           Testiculele unui bărbat produc 10 milioane de spermatozoizi în fiecare zi – suficient pentru ca acesta să poată repopula planeta în doar șase luni.

–          Oasele umane sunt la fel de rezistente precum granitul. Un os de mărimea unei cutii de chibrituri poate suporta presiunea unui bloc de 9 tone – de patru ori mai mult decât poate suporta betonul.

–          Cel mai mare organ al corpului uman este pielea. Ea poate acoperi, în cazul unui adult, o suprafață de 1,9 metri pătrați. De asemenea, în timpul vieții unui om, acesta pierde pana la 18 kilograme de piele moartă.

–           Când doarme, un om creste în medie cu 8 milimetri, pentru ca dimineața să revină la înâlțimea inițială. Motivul este simplu… forța gravitaționala care acționează asupra cartilagiilor.

–          Un om consuma, în medie, 50 de tone de mâncare și bea circa 50.000 de litri de lichide de-a lungul vieții.

–           Muşchii unui ochi se mișcă de circa 100.000 de ori pe zi. Pentru a ne imagina ce înseamna acest lucru, gândiți-vă că echivalentul unui asemenea efort pentru muşchii picioarelor înseamna un traseu de 80 de kilometri în fiecare zi.

–           În 30 de minute, corpul uman degaja suficientă căldură încât să poată fierbe 3,5 litri de apa.

–          O picătură de sânge are nevoie de numai 30 de secunde pentru a face un circuit complet al corpului uman.

–           Ochiul uman percepe doar 90% dintre informațiile pe care le primește.

–          Ovarele conțin aproximativ jumătate de milion de ovule. Cu toate acestea, doar 400 dintre ele vor avea ocazia de a da naștere unei noi vieți.

–           Fiecare centimetru pătrat de piele conține cel puțin 32 de milioane de bacterii. Din fericire, cele mai multe dintre ele sunt inofensive.

–           Numai picioarele conțin peste 500.000 de glande sudoripare, glande care pot elimina până la jumătate de litru de transpirație pe zi.

–          Viteza cu care aerul este eliminat în timpul unui strănut este de cel puțin 160 de kilometri pe oră.curiozitati bizare despre corp uman scuipatul 8

–           În timpul unei vieți, un om poate produce până la 24.000 de litri de saliva, suficient cât pentru a umple două piscine olimpice.

–           Un om poate rezista până la 40 de zile fără mâncare, 6 zile fără apa și 6 minute fără aer. De asemenea, el nu poate rezista, în mod normal, fără să doarmă mai mult de 11 zile.

–           Capul unui copil cântăreşte cât un sfert din greutatea corpului acestuia. La maturitate, capul reprezintă doar a opta parte din greutatea trupului.

–          Unghiile de la degetele mâinilor cresc, în medie, de șase ori mai repede decât cele ale picioarelor.

–          Aproximativ 50.000 de celule din corpul tău au murit și au fost înlocuite chiar în timp ce citești acest articol. Scheletul tău este unul nou la fiecare trei luni și ai o piele nouă în fiecare lună.

–          Fiecare centimetru pătrat din pielea ta conține 6 metri de vase de sânge, 3,5 metri de nervi, 1300 de celule nervoase, 100 de glande sudoripare și 3 milioane de celule.

–           Pentru a te încrunta, eşti nevoit să folosești 43 de muşchi ai feței. Pentru a zâmbi nu ai nevoie decât de 17.

–          Din cele 206 oase ale corpului uman, mai mult de jumătate din ele se află în mâini și picioare.

–           Inima unui om bate de aproximativ 3 miliarde de ori în timpul vieții acestuia.

–          Aorta este cel mai mare vas sanguin din corpul uman. În cazul unui om adult, ea are diametrul unui furtun de gradină. La polul opus se află capilarele. Acestea sunt atât de subțiri, încât este nevoie de 10 astfel de vase, puse unul lângă altul, pentru a egala grosimea unui fir de păr.

–          Orice persoană pierde, în medie, 100 de fire de păr pe zi și peste 10 miliarde de particule de piele moartă.
Ochiul uman este capabil să distingă aproximativ 1 milion de culori diferite și să obțină mai multe informații decât cel mai performant telescop construit vreodată.

–           Atunci când atingi un obiect, semnalul circulă prin corp, prin intermediul nervilor, cu peste 200 de kilometri pe oră.

–           Un om inspiră și expiră de circa 23.000 de ori pe zi.

–          Locul în care părul uman crește cel mai repede este barba. Dacă nu ar fi taiată periodic, o barba ar putea atinge până la 10 metri lungime.

–           În prima luna de viață, un copil învață atât de multe lucruri, încât sinapsele din creierul său cresc de la 50 de trilioane la 1 quadrilion. Dacă și corpul sau s-ar dezvolta cu aceeași viteză, copilul ar cântări 77 de kilograme după numai o lună de viață.

–           Stomacul unui adult poate cuprinde până la 1,5 litri de hrană.

–          Unghiile și părul sunt alcătuite din aceeași substanță: cheratina.

–          Degetele mari de la picioare sunt unele dintre cele mai importante structuri ale corpului nostru. Datorita acestor degete, un om își poate păstra poziția verticală și își poate menține echilibrul.

–          Bărbații mai scunzi de 1,28 metri și femeile mai scunde de 1,18 centimetri sunt considerați pitici.

–           Fiecare om își îndoaie degetele de 25 de milioane de ori într-o viață.

–           Mărimea inimii unui om este egală cu cea a propriului său pumn.

–           Creierul uman generează într-o zi mai multe impulsuri electrice decât toate telefoanele mobile din lume la un loc.

–           În corpul fiecăruia dintre noi trăiesc bacterii a căror greutate însumată ar atinge cifra de 2 kilograme.

–          Plămânul drept reține, întotdeauna, mai mult aer decât cel din partea stângă. Numai în gura, un om are până la 40.000 bacterii.

–          În momentul naşterii, creierul unui copil conţine circa 14 miliarde celule, număr care nu mai creşte până la sfârşitul vieţii. După vârsta de 25 de ani, creierul uman începe să piardă până la 100.00 de celule zilnic. După vârsta de 50 de ani creierul uman îşi reduce simţitor volumul.

–           Femeile clipesc de două ori mai des decât o fac bărbaţii.

–           Cele mai mici celule din corpul unui bărbat sunt spermatozoizii.

curiozitati bizare despre corp davinci

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s