Se dorește a fi înțeles nu doar citit


prin zona
prin zonă

O metaforă a lucrurilor esențiale!

Un profesor de filosofie stãtea în fata clasei având pe catedrã câteva lucruri… Când ora a început, fãrã sã spunã un cuvânt, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a întrebat pe studenți dacã borcanul este plin si aceștia au convenit cã era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l ușor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a întrebat din nou pe studenți dacã borcanul era plin, iar aceștia au fost de acord cã era.

Profesorul a luat dupã aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenți cum stãtea treaba, iar aceștia au rãspuns în cor „pliiiiiin”!

Profesorul a scos de sub catedrã douã cești cu cafea pe care le-a turnat în borcan umplându-l de aceastã datã definitiv. Studenții au râs. Dupã ce hohotele s-au domolit, profesorul spus: „Acum aș dori sã întelegeți cã acest borcan reprezintã viața voastrã.

Mingile de golf reprezintã lucrurile importante pentru voi: familie, copiii, sãnãtate, prieteni și pasiunile voastre. Dacã totul ar fi pierdut în afarã de acestea, viața voastrã ar fi tot plinã.

Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteazã pentru voi: serviciul, casa, mașina, iar nisipul e restul lucrurilor mãrunte. Dacã veți începe cu nisipul, nu veți mai avea unde sã puneți mingile de golf și pietricelele.

La fel și în viațã, dacã îți irosești tot timpul și energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodatã timp pentru lucrurile importante pentru tine. Acordã atenție lucrurilor importante pentru fericirea ta. Ai, în primul rând, grijã de mingile de golf, ele conteazã cu adevãrat.

Stabilește-ți prioritãtile, restul e doar nisip !

Unul dintre studenți a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele douã cãni de cafea. Profesorul a zâmbit:

„Mã bucur cã întrebi asta, ele vor doar sã arate cã, oricât de plinã ar pãrea viata ta, e loc întotdeauna pentru douã cãni de cafea, împreunã cu un prieten.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.